Visa ett inlägg
Oläst 2003-04-05, 17:14 #11
Clarence Clarence är inte uppkopplad
Administratör
 
Reg.datum: Jan 2003
Inlägg: 1 974
Clarence Clarence är inte uppkopplad
Administratör
 
Reg.datum: Jan 2003
Inlägg: 1 974
mod_rewrite
Detta är en apache plugin som gör om den inkommande URLen till ett annat lokalt filnamn. Nackdelen är väl att man måste kunna en del reguljära uttryck för att använda den (mer specifikt PCRE - perl-compatible regular expressions).

Kan ta ett exempel från cerebusjokes.com:
På sidan kan man gå in på länken http://www.cerebusjokes.com/read/1/Support...Phone_Call.html Någon sådan fil finns dock inte på servern. Istället ligger i roten en .htaccess som skriver om url:en till http://www.cerebusjokes.com/read.php?id=1 Detta är dock något som besökaren inte ser. Därmed blir även sökmotorerna lurade att tro att det är en vanlig HTML sida.

För mer information om mod_rewrite kan du gå till http://httpd.apache.org/docs/misc/rewriteguide.html (täcker mycket mer än de flesta kan tänkas behöva) och för tutorials i PCRE föreslår jag att ni tittar in på tutorials under perl på hotscripts.com

ForceType
Detta apache direktiv gör att alla filer hämtas som den typ man anger direkt efter Forcetype. Namnet ska givetvis vara det du eller serveradmin tidigare lagt till under AddType i httpd.conf/.htaccess.

Går man till exempel in på http://www.domän.com/sok/2/Engelska/ letar webservern efter filen sok.<ext> i domänens dokumentroot. I denna fil får man sedan behandla anropets url för att visa rätt information eller skicka vidare till rätt sida. Undviker man att skicka vidare till en annan sida gör även detta att sökmotorernas spindlar ser en statisk fil.
Clarence är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat